Kaasschaaf

De kaasschaaf werd door de uit Lillehammer (Noorwegen) afkomstige meubelmaker Thor Bjørk-lund (1889-1975) bedacht onder de naam ostehøvel. Hij werd daarbij geïnspireerd door een meubelmakersschaaf.

Hij vroeg patent aan op zijn uitvinding op 27 februari 1925, waarna de massaproductie in 1927 begon door Thor Björk-lund og Sünner AS in Lillehammer. Al snel daarna werd de kaasschaaf ook buiten Noorwegen geïntroduceerd,  op haar hoogtepunt werd de kaasschaaf verkocht aan aan meer dan 40 landen en is uitgegroeid tot Noors nationaal symbool.

De makers van de beroemde Noorse kaasschaaf zijn in 2009 failliet gegaan, 15 werknemers verloren daarbij hun baan. Het 84 jaar oude ontwerp lag niet goed meer in de markt.  Dit was nationaal nieuws in Noorwegen; de Noren zijn trots op de kaasschaaf.

Uit het faillissement is de productie overgegaan naar de vestigingen van Gudbrandsdal Industrier AS (GIAX) in Otta en Ringebu. GIAX stelt zichzelf tot doel mensen die langdurig zonder werk zitten weer naar in het arbeidsproces te betrekken.

In 2015 werd ’s werelds grootste kaasschaaf onthuld ter gelegenheid van het 90-jarig jubileum van Bjørklund. Deze bevindt zich in het centrum van Ringebu.  

De kaasschaaf is in de Scandinavische landen in algemeen gebruik, en verder bijvoorbeeld in Duitsland, Nederland, Frankrijk en Zwitserland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *