Blåsjø stuwmeer

Blåsjø is een kunstmatig meer in de gemeenten Bykle in Aust-Agder, Hjelmeland en Suldal in Rogaland. Het werd gevormd door de bovenste delen van de rivieren Ulla, Førreåa en Brattelielvi te verbinden totdat ze een samenhangend meer vormden. Blåsjø heeft een oppervlakte van 80,53 km², en is het dertiende grootste meer in Noorwegen. De omtrek van het meer is 200 km.

Blåsjø is het op één na grootste waterreservoir van Noorwegen in volume (na Storglomvatnet in Nordland), maar het grootste in energie-inhoud. Wanneer het meer vol is, ligt het oppervlak 1055 m boven de zeespiegel. Bij de laagste waterstand is het oppervlak nog 930 m boven de zeespiegel. Het stuwmeer heeft daarmee een nuttig volume van 3105 miljoen m³ en een energie-inhoud van 7,8 TWh. Het meer voedt de elektriciteitscentrales van Ulla-Førre. Om de watermassa op hun plaats te houden, zijn verschillende stuwdammen gebouwd, waarvan de Oddatjørndammen,  Førrevassassdam en Storevassdammen er enkele zijn.

Blåsjø is slechts een van de vele honderden hooggelegen reservoirs in Noorwegen waar hydrocentrales de kracht van vallend water omzetten in elektrische stroom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *