Meren

Noorwegen heeft naar verluidt meer dan 150.000 zoetwater meren, maar andere bronnen spreken ook van 450.000 meren. De meeste van deze meren zijn vrij klein, minder dan 400 van de meren van Noorwegen hebben een oppervlakte van meer dan 5 vierkante kilometer.

Omdat Noorwegen zoveel meren kent kent het ook veel woorden om een “meer” aan te duiden:

  • Fjord : Hoewel het gewoonlijk wordt gebruikt om een ​​zoutwaterinham te benoemen, wordt in het oosten van Noorwegen een lang, smal zoetwatermeer ook wel een fjord genoemd. Een voorbeeld hiervan is het meer Randsfjorden.
  • Sjø : Hoewel het normaal gesproken wordt gebruikt om een zee te beschrijven, is Sjø ook een groot zoetwatermeer dat niet zo smal is als een fjord. Voorbeelden zijn Vansjø in Østfold en Selbusjø in Sør-Trøndelag .
  • Mjøs : Het woord mjøs wordt ook gebruikt voor grotere meren. Mjøsa is het grootste meer van Noorwegen tussen de steden Gjøvik , Lillehammer en Hamar. Andere voorbeelden van het gebruik van dit woord voor Meer is Vangsmjøse in Vang, Oppland.
  • Vatn : Een vatn (of vann ) is een klein meer. Je kunt rond een vatn lopen binnen een paar uur. Sognsvann in de buurt van Oslo is hiervan een voorbeeld. Vatn kan echter ook gebruikt worden worden voor grote meren, maar dan meer in het noorden, zoals Altevatnet in Troms en Snåsavatnet in Nord-Trøndelag .
  • Tjern : (van de oude Noorse tjarn en tjǫrn ) is een meertje. Het wordt ook wel geschreven als tjenn, tjørn en tjønn.
  • Combinaties: Østensjøvannet is een interessante variatie die sjø en vann samenvoegt. Møsvann in Vinje, Telemark combineert mjøsa met vann .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *