Oslo

De haven van Oslo in het Oslo Fjord

Oslo, voorheen (1624-1877) Christiania of (1877-1925) Kristiania, is de hoofdstad en grootste stad van Noorwegen. Het ligt aan de Oslo Fjord in het zuidoostelijke deel van het land. De oorspronkelijke plek van Oslo lag ten oosten van de rivier de Aker.

De stad werd gesticht door koning Harald Hardraade rond 1050, en rond 1300 werd het fort Akershus gebouwd door Haakon V. Nadat de stad in 1624 door brand werd verwoest, bouwde Christian IV van Denemarken-Noorwegen een nieuwe stad verder naar het westen, onder de muren van het fort Akershus, en noemde het Christiania.

De groei van de bevolking van Christiania in de 19e eeuw was deels te danken aan de absorptie van omliggende gemeenten en de stad nam de macht over van Bergen als de grootste en invloedrijkste stad van Noorwegen.

De stad werd in 1925 omgedoopt tot Oslo en ontwikkelde zich snel na de Tweede Wereldoorlog. In 1948 nam Oslo de nabijgelegen gemeente Aker over en in de daaropvolgende decennia groeide het aantal satellietsteden en woonwijken ten oosten en ten westen van de stad.

Op 22 juli 2011 was het stadscentrum het doelwit van een gigantische bomaanslag die overheidsgebouwen beschadigde, inclusief het kantoor van de premier. Acht mensen werden gedood en tientallen raakten gewond bij de ontploffing.

Oslo is het centrum van de Noorse handel, het bankwezen, de industrie en de scheepvaart. De haven van Oslo is de grootste en tevens drukste van het land. De toonaangevende industrieën zijn de productie van consumptiegoederen en de elektrotechnische en grafische industrie. Oslo is ook het knooppunt voor weg-, spoor- en lucht-verbindingen van het land.

De toonaangevende Noorse culturele instellingen zijn te vinden in Oslo. Het stadscentrum bevat het Nationale Theater, het Noorse theater, het nieuwe theater van Oslo, de concertzaal van Oslo en de Noorse Opera. Vlakbij het oudste deel van de Universiteit van Oslo zijn het Historisch Museum (met het Etnografisch Museum) en het Nationaal Museum van Kunst, Architectuur en Design te vinden, waarvan de laatste een uitstekende collectie schilderijen bevat, vooral werken van Edvard Munch.

In de straten van Oslo

In Tøyen, in het oosten van de stad, liggen de botanische tuinen en verschillende musea, waaronder het Munch Museum. In Bygdøy, het Noorse Volksmuseum, het Viking Museum, het Fram Museum (een beroemd polair exploratievaartuig gebruikt door Fridtjof Nansen en Roald Amundsen), het Kon-Tiki Museum (ter herdenking van de expeditie van Thor Heyerdahl) en het Noorse scheepvaartmuseum dienen als herinneringen aan de maritieme verbindingen van Oslo. Frogner Park, gelegen in het westelijke deel van de stad, staat bekend om zijn werken van de moderne beeldhouwer Gustav Vigeland .

Een aantal wetenschappelijke instellingen zijn verbonden aan de Universiteit van Oslo en de universiteitsbibliotheek is de belangrijkste bibliotheek van het land. Het meest vooraanstaande auditorium van de stad is de Aula (hal) van de universiteit, ingericht door Munch, en daar worden de concerten van de Philharmonic Society gehouden. Er zijn ook andere nationale centra voor hoger onderwijs .

Oslo heeft uitzonderlijke natuurlijke omstandigheden voor de wintersport, vooral langlaufen. De jaarlijkse Holmenkollen- skischansspringwedstrijden van de stad brengen deelnemers uit alle toonaangevende skilanden samen, en u vindt hier ook een interessant skimuseum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *