Akershus

Akershus County is een van de 19 provincies in Noorwegen met een oppervlakte van 4.917 km2 en ongeveer 584.899 inwoners.

Elke provincie is onderverdeeld in verschillende gemeenten.

Ruim 80 procent van de inwoners woont in steden. Akershus is verdeeld in drie regio’s; Romerike in het noorden, Follo in het zuiden en Asker en Bærum in het westen.

Gardermoen in Akershus is de belangrijkste luchthaven van Noorwegen, met nationaal en internationaal verkeer. Gardermoen is een van de modernste luchthavens van Europa, heeft de snelste trein van het land en een nieuw uitgebreid wegennet. De belangrijkste snelwegen en hoofdwegen van en naar heel Noorwegen lopen door Akershus.

De meeste dingen zijn te vinden in Akershus: traditionele landbouw en moderne industrie, vierbaanssnelwegen en grindpaden, onderzoekscentra naast belangrijke, historische gedenktekens. Er zijn idyllische kustlijnen en diepe bossen, moderne winkelcentra en kleine hoekwinkels. Dit levert een verscheidenheid aan rijke tradities op, die Akershus helpen een centrale rol in de Noorse geschiedenis en samenleving te behouden.

Reizigers per trein, bus, auto en boot van en naar het gebied rond Oslo moeten via Akershus. Er is een zeer goed openbaar vervoersysteem dat dagelijks grote aantallen passagiers vervoert tussen Akershus en het omliggende gebied, waardoor reizen door de provincie wordt vergemakkelijkt. Dit biedt een alternatief voor de grote stad, of het nu voor een middagje uit is of voor een langer verblijf. Vanuit het centrum van Oslo kunt u binnen een uur alle delen van Akershus bereiken.

Het moderne transport in Noorwegen vindt zijn oorsprong in Akershus. Het schip “Jernbarden” begon in 1841 van en naar Eidsvoll aan het Mjøsa-meer te varen, en de eerste spoorlijn van Noorwegen werd in 1854 geopend tussen Eidsvoll en Christiania. Twee jaar later begon de raderstoomboot “Skibladner” elke zomer vanaf de spoorwegterminal te varen. . “De Witte Zwaan van Mjøsa” (“Mjøsas Hvite Svane”) is ’s werelds oudste nog werkende raderstoomboot.

INTERNATIONALE EXPERTISE
De onderzoeksomgeving aan de Landbouwuniversiteit van Noorwegen in Ås gaat terug tot 1859 en is een krachtpatser voor toegepaste biologische onderwerpen in Noorwegen. Het milieu speelt een centrale rol in de ontwikkeling van de landbouw en telt 4.000 studenten en medewerkers. Kjeller in Romerike beschikt over een van de zwaarste technologische omgevingen van Noorwegen met civiele en militaire onderzoeksinstituten bestaande uit in totaal ongeveer 2.500 mensen die zich bezighouden met technisch onderzoek en ontwikkeling. Er zijn meer dan 1.000 studenten aan de nabijgelegen universiteit en hogeschool.

De Norwegian School of Management in Sandvika is opgericht als een van de toonaangevende onderwijs- en onderzoeksinstellingen voor economie, management, marketing en internationalisering in Noorwegen. In 1995 telde de school 2.000 leerlingen uit 24 verschillende landen. De onderzoekers, docenten, studenten en specialisten die in de verschillende centra werken, vormen een belangrijke natuurlijke hulpbron en houden zich internationaal in hoge mate staande.

Bij verschillende van deze onderzoeks- en onderwijsinstellingen in de provincie wordt een toegewijde samenwerking opgezet om het onderzoek dichter bij de industrie te brengen. Verschillende mensen, plaatsen en gebeurtenissen die een centrale rol spelen bij poolonderzoek zijn verbonden met Akershus. Fridtjof Nansen en Otto Sverdrup woonden bijvoorbeeld allebei in Bærum, Roald Amundsen woonde in Oppegård en het poolschip “Maud” werd gebouwd in Vollen in Asker.

LANGE INDUSTRIËLE TRADITIES
Vroeger waren er ijzerfabrieken in Asker, Bærum, Eidsvoll en Hakadal. Hakadal was de oudste van allemaal en werd waarschijnlijk in de 15e eeuw gesticht. Hurdal had ook een glasfabriek. De ijzerfabrieken werden gerund door koninklijk handvest, hadden hun eigen rechtssystemen en creëerden hun eigen samenlevingen met veel buitenlandse geschoolde arbeiders.

Er waren veel zagerijen langs de Akershus-rivieren. De meeste zijn gebouwd in de 16e en 17e eeuw. De Europese bossen waren gekapt en er was een grotere vraag naar hout. Hout werd het belangrijkste exportproduct van Noorwegen. Er zijn veel sporen van houtactiviteiten; waaronder het Roetkanaal en de spoorlijn “Tertitten”. De fabriek in Fetsund Lenser is nog net zo als in 1985, toen het laatste hout langs de rivier de Glomma werd gedreven.

Vanaf de jaren vijftig van de negentiende eeuw werd het ijssnijden voor veel kustbewoners een nuttige aanvullende industrie. Elke winter werd er ijs gesneden in kleine meren en kunstmatige dammen in Follo en Asker. Nadat het ijs was gesneden, werd het opgeslagen in zaagsel in ijskamers en aan boord van houten schepen, die de ijsblokken naar Engeland, Duitsland en Frankrijk vervoerden. De nabijheid van de kust leidde tot goede scheepsbouwtradities, terwijl de land- en bosbouw aanleiding gaven tot ambachtelijke en huisgemaakte tradities die vandaag de dag nog steeds in leven worden gehouden.

NATUUR SCHATKIST
De rotsbodem in Akershus ontstond tussen 1.000 en 200 miljoen jaar geleden. Veel van de gesteentesoorten, ertsen en mineralen werden veel later door de inwoners van Akershus gebruikt: lood, zink, koper, goud en ijzererts, smaragden, speksteen en kalksteen uit onder meer mijnen in Nittedal, Gjerdrum, Hurdal en Feiring.

De laatste ijstijd heeft het landschap gevormd zoals we het nu zien. Dit is vooral duidelijk in Øvre Romerike, in het gebied rond Gardermoen bijvoorbeeld. Het landschap is hier vol kleiheuvels, grindruggen en uitgeholde meren. Tijdens de ijstijd stond de zee ongeveer 225 meter boven het huidige niveau, helemaal tot aan het Hurdal-meer en het Mjøsa-meer. Later sneden rivieren en beken in de klei en creëerden de ravijnen die typisch zijn voor het gebied.

Grote bosgebieden beslaan ongeveer 3/5 van de provincie, die belangrijk zijn voor het behoud van de verscheidenheid aan dieren- en plantenleven in Akershus, en voor de primaire industrieën en het buitenleven. De Oslofjord en het kustgebied zijn het meest gebruikte recreatiegebied van Noorwegen. Een netwerk van meren en waterwegen is typerend voor Akershus en is belangrijk voor het openluchtleven en voor recreatieve doeleinden.

De waterwegen in Akershus bevatten meer soorten vis uit het binnenland dan welke andere Noorse provincie dan ook. Diepe bossen, Vestmarka, Østmarka, delen van Nordmarka, de heuvels van Romerike en het resterende agrarische landschap bieden rijke mogelijkheden voor buitenervaringen. De grote, onbewoonde gebieden in de provincie zorgen voor recreatie en inspiratie, zonder dat je al te ver hoeft te reizen. Cultuurland wordt afgewisseld met loof- en naaldbossen en glinsterende meren. Het dierenleven is uniek en skiërs hebben in de winter kilometers aan pistes te overwinnen!

VALLEI VAN KUNSTENAARS
Christian Skredsvig’s ‘Jongen met een wilgenfluit’ en Monet’s ‘Sandvig-dorp in de sneeuw’ zijn voorbeelden van bekende motieven uit Akershus. De zomer door Erik Werenskiold, Eilif Peterssen, Christian Skredsvig, Gerhard Munthe, Harriet Backer en Kitty Kielland op de Fleskum-boerderij in Bærum introduceerde het sfeerlandschap in de Noorse kunst en was de voorloper van de neo-romantiek van de jaren 1890. De “Artists” Valley” lag in Asker, een paar kilometer verderop, bij de huizen van Otto en Tilla Valstad (nu Asker Museum), en Hulda en Arne Garborg.

Kunstenaars als Kittelsen, Munch en Oscar Wergeland schilderden in Hvitsten belangrijke werken. Sigrid Undset gebruikte de Emmerstadbaai bij Hvitsten als model voor de roman “Olav Audunssøn bij Hestviken”. De schilder Karl Dørnberger en de auteur Nils Kjær woonden in Son.

Akershus-kunstenaars van de afgelopen decennia hebben nog steeds een centrale positie. Arne Ekeland, Kåre Tveter, Kai Fjell, Erling Enger, Arnold Haukeland, Skule Waksvik, Ferdinand Finne en Frans Widerberg, om er maar een paar te noemen. Het Henie-Onstad Kunstsenter (kunstcentrum), het grootste museum van Noorwegen voor moderne, internationale kunst, is idyllisch gelegen in Høvikodden in Bærum. Het heeft rondreizende tentoonstellingen van Noorse en buitenlandse kunst, een permanente tentoonstelling van de eigen kunstwerken van het Centrum en van de prijzen van Sonja Henie, en een beeldenpark. Akershus Kunsrnersenter in Strømmen organiseert 230 schilders en handwerkslieden. Ook organiseert het de Pilot-galerie, waar kunstenaars kinderen en jongeren stimuleren om hun eigen kunst te ervaren en te maken.

IN 1814 WORDT EEN NATIE GEVORMD
In 1814 kwam de Nationale Vergadering bijeen in het hoofdgebouw van Eidsvoll Verk. 112 mannen kwamen bijeen om vorm te geven aan de Noorse grondwet, die op 17 mei 1814 werd afgekondigd. Rijke vondsten uit het stenen tijdperk vertellen over een lange periode van menselijke activiteit in Akershus. De vondsten in Nøstvedt in Ås bewezen dat Noorwegen enkele duizenden jaren vóór de oudste landbouwcultuur (rond 5.000 voor Christus) een jagerspopulatie had.

In Ullensaker bevindt zich de minstens 1.400 jaar oude Raknehaugen. Het is de grootste grafheuvel van Noord-Europa met een diameter van 95 meter en een hoogte van 19 meter. De Eidsivatinget werd vanaf 1022 600 jaar lang gehouden in de Eidsvoll-kerk. Leden van het parlement uit het hele Østland-gebied kwamen hier elke 17 juni bijeen – de mis van St. Botolph.

Koning Karl XII van Zweden marcheerde in 1716 over de grens van Høland en nam de controle over Fet, Skedsmo, Enebakk, Hølen en Ås over. Hij trok door Nittedal, rond Nordmarka, en viel Kristiania aan vanuit Bærum. Twee jaar later hielden 600 mannen Blaker Skanse vast van 4.000 Zweden. In 1808 werd opnieuw de oorlog verklaard met Zweden. Blaker Skanse werd gevangengenomen, maar een andere Zweedse strijdmacht werd verslagen bij Toverud in Aurskog.

Op 9 april 1940 stuurden twee schoten afgevuurd vanuit het fort Oscarsborg het oorlogsschip Blucher naar de zeebodem en stopten de Duitse invasie. De actie van kolonel Erichsen gaf de koninklijke familie en de regering de tijd om weg te komen en de verzetsbeweging te organiseren.

Hieronder vindt u een lijst met bezienswaardigheden en plaatsen om te bezoeken in Akershus. De lijst bevat slechts een voorbeeld hiervan en is niet compleet. Er zijn meer boerderijen met mogelijkheden voor landbouw en wilderniservaringen waar we geen ruimte voor hadden. Een aantal attracties zijn geschikt voor een impulsbezoek in de zomer en winter, terwijl andere alleen in het seizoen geopend zijn.

VRAAG
De Asker-kerk, het Asker-museum, het Noorse Bijenteeltverenigingsmuseum, Vogelius-alleen (straat) en het kustcultuurcentrum van Vollen.

BÆRUM
Bærums Verk Centre, Haslum en Tanum kerken, het Henie Onstad Art Centre, kalkovens in Slependen en Ringi, de Lommedalsbanen (spoorlijn) en het Samvirke Museum.

AURSKOG-HOLAND
Het plattelandsmuseum Aurskog-Høland, het oude kerkhof van Hemnes, het oude kerkhof van Løken, het roetkanaal, het stenen monument van Toverud en het fort Urskog.

EIDSVOLL
Het stenen monument Eidsivating, het Eidsvoll Rural Museum, het Eidsvoll-gebouw, de Mjøs-collectie, de Skibladner raderstoomboot en de Emerald Mines in Byrud Gard.

ENEBAKK
Landelijk Museum Enebakk, Enebakk-kerk, Mari-kerk en het oude administratieve provinciehuis.

FET
Fet-kerk, Fetsund-houtmuseum, Høgas-batterij, natuurreservaat Nordre Øyeren en de M/S See Møve.

DRØBAK
De collectie van de Drøbak Yacht Association, de Drøbak-kerk, het Follo-museum, het Kustcultuurpad, het fort Oscarsborg, het kersthuis van Tregaarden en het Drøbak-aquarium.

GJERDRUM
De Asbjørnsen-eik, de Dal-mijn, de Gjerdrum-kerk en de grafheuvels bij Torshov.

HURDAL
Hurdal Rural Museum, Hurdal-kerk, Hurdal-werken, Knaisætra, Rognlisaga, Skrukkeli-kapel en Fjellsjøkampen-heuvel.

NANNESTAD
Holter- en Nannestad-kerken, Vigstein, Heimskringla, Økrisætra, het Rasjø-meer en de Romeriksåsen-heuvel.

NES
M/S Elvekongen, Svanfoss-sluis, Funnefoss Industriearbeidersmuseum, Oud Hvam-museum, Nes-kerkruïnes, Stein-school en Udenes-kerk.

NESODDEN
Hellviktangen, Sunnås-ziekenhuis, Nesodden-kerk, het Steilene en Nesodd-huis.

NITTEDAL
Hakadal-kerk, Markerud, Nittedal Rural Collection, Nittedal-kerk, Skyset-hoofdgebouw en Varingskollen-heuvel.

OPPEGÅRD
De Fredrikshald Royal Road, de oude weg over de Grønliåsen-heuvel, het huis van Roald Amundsen “Uranienborg” en de Ingierstrand-baden.

LILLESTRØM
Cultureel Centrum Akershus, Akershus County Museum, Lillestrøm Art Centre, het Motor Museum, Skedsmo Rural Museum en Skedsmo Kerk.

SØRUM
Blaker Skanse, Frogner-kerk, recreatiegebied Ranasfoss, Sørum-kerk en “Tertitten”.

ULLENSAKER
Gardermoen Airport, Raknehaugen, Rise bridge, Romerike cvnservation area, Trandum forest en Ullensaker Rural Collection.

VESTBY
Edward Munch, Chr. Skredsvig, Jegstad Farm, het stadscentrum van Son, het Son Coastal Culture Museum, de Vestby-kerk, Wesselstua (huis) en het natuurgebied Ødemark.

ALS
Grafheuvels langs de Drøbak-weg, de Landbouwuniversiteit van Noorwegen, het pretpark Tusenfryd en Viking Land, het recreatiegebied Årungen en een roeistadion en de Leonardo da Vinci-brug.