Geiranger

Geiranger
Geiranger

Geiranger is een dorpje aan het einde van de Geirangerfjord in de gemeente Stranda, provincie Møre og Romsdal.

De bevolking bestaat uit 250 inwoners en duizenden toeristen die er steevast verblijven. Zomers komen hier 140 tot 180 cruiseschepen gedurende het toeristenseizoen van vier maanden, die jaarlijks zo’n 700.000 toeristen naar het dorpje brengen. Geiranger is daarmee de op twee na grootste cruiseschiphaven van Noorwegen. De Geiranger-haven heeft een cruiseterminal, een Seawalk en 3-4 ankerplaatsen, afhankelijk van de grootte van de schepen. De Seawalk is gebouwd in 2013 en bestaat uit drie-segmenten drijvende pier van 236 m lang en 4,5 m breed op 10 pontons, die beweegt (zoals een drijvende steiger). Hierover kunnen maximaal 4000 passagiers per uur van boord gaan vanaf een enkel schip.

Toerisme is de hoofdactiviteit van de 250 mensen die er permanent wonen. Er zijn vijf hotels en meer dan tien campings. Het toeristenseizoen strekt zich uit van mei tot begin september.

Elk jaar in juni vindt de Geiranger-van-Fjord-tot-Bergtop loop plaats. Het bestaat uit een halve marathonloop en een wielerwedstrijd, beide beginnend vanaf de zeespiegel aan het fjord en eindigend op de 1.497 meter (4.9000 voet) top van de berg Dalsnibba , nabij het Djupvatnetmeer. Omdat er in die tijd van het jaar nog steeds veel sneeuw in de bergen is, wordt de race ook “Van zomer tot winter” genoemd.

In Geiranger is het informatiecentrum Geiranger Fjordsenter gevestigd.

Rond de haven zijn diverse winkels en horeca-gelegenheden.

Vanuit Geiranger is er een veerverbinding over de Geirangerfjord naar Hellesylt.

In maart 2016 is een film uitgebacht met Geiranger in de hoofdrol. “The Wave (Bølgen)” is een Noorse rampenfilm gebaseerd op het uitgangspunt van een steenverschuiving vanaf de berg Åkerneset die de stad Geiranger overspoelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *