Geirangerfjord

Geirangerfjord
Geirangerfjord

De iconische Geirangerfjord wordt beschouwd als een van de mooiste fjorden ter wereld en staat samen met de Nærøyfjord sinds 2005 op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Het is, met de auto, ongeveer zes uur rijden richting het noorden vanuit Bergen om er te komen.

De Geirangerfjord  is met haar 15 km lengte, een zijtak van de grotere Storfjord. De fjord is tot 260 meter diep en de omliggende bergen zijn 1600-1700 meter hoog. De fjord staat ook bekend om zijn spectaculaire watervallen en verlaten fjord-boerderijen, hoog op de steile kliffen. De idyllische natuur en de indrukwekkende bergen imponeren elke bezoeker.

Suitor waterval Noorwegen
Suitor waterval Noorwegen

De beroemdste watervallen aan het Geirangerfjord zijn “de Seven Sisters”  en de Suitor-waterval. De beroemde en karakteristieke waterval “De zeven zusters” ligt halverwege het fjord. Het verhaal gaat dat de Suitor, tegenover de Seven Sisters, voortdurend probeert om ze te versieren.

Een andere opvallende waterval is Bridal Veil. Deze is zo genoemd omdat het vallende water doet denken aan een dunne sluier die over de rotsen valt.

De nu verlaten fjord-boerderijen vertellen het verhaal van een andere tijd en een andere manier van leven. U kunt een aantal van deze boerderijen bezoeken, zoals Skageflå, Knivsflå, Blomberg, Matvik, Syltevik en Westerås.

Op de boerderij Westerås, 320 meter boven de Geirangerfjord kunt u de nacht doorbrengen en/of genieten van lokale gerechten in het openluchtrestaurant met een prachtig uitzicht op het Geirangerfjord. De boerderij van Westerå heeft een lange geschiedenis en er is ontdekt dat mensen al in dit gebied woonden in het stenen tijdperk. De boerderij zelf is reeds genoemd in officiële documenten uit de 17e eeuw. Er was boerenactiviteit op de boerderij tot de zomer van de jaren 1970, toen het zomertoerisme begon. Tegenwoordig wordt de boerderij gerund door Arnfinn en Iris Westerås. Hier, hoog boven de fjord, genieten ze van het gezelschap van schapen, geiten en lama’s, evenals van toeristen die in de zomer op bezoek zijn. In de winter zijn ze gesloten vanwege het risico van lawines. De boerderij is een uitstekend startpunt voor wandelingen in de omgeving, zoals de waterval Storseterfossen.

Wanneer u het Geiranger-gebied bezoekt, is het mogelijk om te stoppen bij indrukwekkende uitkijkpunten, zoals Dalsnibba, Flydalsjuvet en Ørnesvingen.

De beste manier om dicht bij de natuur te komen en de beroemde watervallen van dichtbij te zien in Geiranger, is per boot. De echte drufal kan hier zelf per Kano de fjord verkennen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *