Verkeer

Rijden in Noorwegen brengt je naar plaatsen buiten de steden, waar het openbaar vervoer beperkt is. Dit is een goede manier om te reizen als u geïnteresseerd bent in de natuurlijke landschappen van Noorwegen. Wegbeheerders hebben een aantal nationale toeristische routes uitgezet die bijzonder aan te bevelen zijn. Langs deze routes zijn voorzieningen geïnstalleerd om de reis aangenamer en praktischer te maken voor bezoekers.

Het verkeer in Noorwegen is veilig, snelheid is bescheiden en de meeste wegen hebben weinig verkeer.

Let er bij het plannen op dat u ruim de tijd reserveert om U te verplaatsen; het duurt vaak langer dan u denkt om ergens te komen.  We adviseren rekening te houden met 60 km/uur als gemiddelde snelheid. De meeste wegen zijn ongedeeld over twee rijstroken en er is een beperkt snelwegennet. De algemene maximumsnelheid is 80 km / uur en de snelheid is vaak lager als gevolg van de weg omstandigheden.
Sommige stadscentra (zoals Bergen en Oslo) kunnen verwarrend zijn om voor de eerste keer door te rijden vanwege veel eenrichtingsstraten.
Het verkeer is zelden druk, meestal tijdens de ‘spits’ rond Oslo (E18 en E6) en vrijdagmiddag vanuit Oslo, evenals rond de paasvakantie. In sommige populaire bestemmingen zoals Geiranger kan er overdag veel verkeer zijn voor de smalle wegen.

Er zijn een aantal tolwegen, met name bij het binnenkomen van de grote steden, maar de meeste tolgelden zijn gematigd, bijvoorbeeld 25 NOK voor het binnenrijden van Bergen, een opmerkelijke uitzondering is de 150 NOK voor de nieuwe Hardanger-brug op weg 13 / weg 7.

Verkeersborden zijn duidelijk. De grote wegen hebben nummers; we adviseren u het straatnummer meer te vertrouwen dan satellietnavigatie (GPS). Deze laatste wil wel eens vreemde alternatieven adviseren.

Noorwegen handhaaft zeer strenge wetten voor dronken bestuurders. Met één enkel biertje kan je de limiet overschrijden, wat kan resulteren in een klein fortuin in boetes of gevangenis.

Benzine is zwaar belast en daarom duur.  In sommige delen van Noorwegen ligt het volgende benzinestation meer dan 100 km verderop; een klein dorp heeft niet altijd een tankstation, ook al ligt het afgelegen. we adviseren u een volle jerrycan mee te nemen de tank tijdig bij te vullen.

Rijden in de winter in Noorwegen heeft extra voorzorgmaatregelen nodig. Langs verschillende hoofdwegen kan de temperatuur dalen tot -20 ° C of -30 ° C. Noorwegen heeft een lang winterseizoen en veel wegen zijn maandenlang bedekt met ijs of harde sneeuw, terwijl het verkeer grotendeels ononderbroken doorgaat. Bezoekers die tussen oktober en eind april met de auto Noorwegen binnenkomen, moeten extra voorzorgsmaatregelen nemen. Elke hoofdweg wordt elke winter urenlang geblokkeerd door buitenlandse chauffeurs zonder voldoende vaardigheden en uitrusting om op sneeuw en ijs te rijden. Politie en wegbeheerders ontzeggen elke winter weer een groot aantal buitenlandse chauffeurs toegang tot Noorse wegen omdat ze niet zijn voorbereid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *