Geldzaken in Noorwegen

De munteenheid in Noorwegen zijn de Noorse kronen, afgekort tot NOK. Normaal gesproken kunt u in Noorwegen niet in Euro, of een andere valuta, betalen.

Debet- en creditcards worden bijna overal geaccepteerd, en op veel plaatsen accepteren ze ook telefonische betalingen, zoals Google Pay en Apple Pay. De meeste Noren betalen alles met een creditcard, Visa en Mastercard worden dan ook bijna overal geaccepteerd, veel minder winkels accepteren Amex of Diners. Als u twijfelt, vraag het dan voordat u gaat winkelen.

Postkantoren en sommige supermarkten of supermarkten accepteren geen buitenlandse creditcards, hoewel ze wel graag debetkaarten accepteren.

Noorse Kronen

Maar het is een goed idee om wat contant geld op zak te hebben voor kleine aankopen. Vreemde valuta worden zelden geaccepteerd, dus je hebt Noorse valuta nodig om rond te komen. In dorpen en steden vind je geldautomaten, en in de meeste landelijke gebieden is er minstens één plek waar je geld kunt pinnen, zoals bij een kiosk, kruidenierswinkel of benzinestation.

Is Noorwegen duur?

Hier zijn enkele prijzen voor als u Noorwegen bezoekt. Onderstaande lijst toont de gemiddelde prijzen in januari 2024, maar is slechts een indicatie.

  • Eén liter benzine: 21 tot 25 NOK
  • Cappuccino bij een koffiebar: NOK 35 tot 65
  • Maaltijd in een budgetrestaurant: NOK 170 tot 350
  • Maaltijd in een middenklasse restaurant, driegangen: NOK 650 tot 1500
  • Flesje bier in een kruidenierswinkel: NOK 30 tot 50
  • Flesje bier in een bar: NOK 100 tot 140
  • Eén liter melk: NOK 20 tot 25
  • hotelkamer voor twee personen NOK 1.350. De prijzen kunnen sterk variëren afhankelijk van het seizoen, de locatie, het comfortniveau en de beschikbare faciliteiten.
  • Wandelhutten van de Norwegian Trekking Association (DNT) zijn beschikbaar vanaf NOK 400–1.600 per nacht per persoon. Ook de huurprijzen voor hutten kunnen sterk variëren, afhankelijk van het seizoen en de grootte en uitrusting van een hut. Een eenvoudige hut op een camping begint bij NOK 500 .

Wisselkoersen

De NOK bereikte in 2023 een historisch dieptepunt ten opzichte van de euro, evenals vele andere valuta, waardoor het land voor toeristen een goedkopere bestemming werd. Op 9 november 2023 was 1 euro = NOK 11,98. Dat betekent dat je voor 100 euro ongeveer 1198 NOK krijgt. Een gemiddelde hotelkamer voor twee, inclusief een goed ontbijt, kost doorgaans rond de 1350 NOK (2022), 115 euro, maar in grote steden en op populaire plaatsen tijdens het hoogseizoen en op feestdagen iets meer kunt verwachten. Controleer de hotelkamer prijzen op dit moment. En controleer de koersen op dit moment

Wanneer en waar moet u een fooi geven, en hoeveel?

Het geven van fooien is voor het grootste deel niet gebruikelijk in Noorwegen, met uitzondering van bars en restaurants waar de lokale bevolking een fooi geeft als ze tevreden zijn met de service of het eten. Er is geen vaste vuistregel voor hoeveel fooi u moet geven, maar fooien blijven doorgaans binnen de 5-15% van de rekening. Maar weet dat het geven van een fooi geheel vrij is.

Geschiedenis

De eerste Noorse munten gebruikten, hoewel niet uitsluitend, het runenalfabet op veel vroege munten. De Noorse munten begonnen met Haakon de Grote ( ca. 970-995), die de centen van Ethelred II kopieerde. Ethelred was de Engelse koining van 978 tot 1013 en van 1014 tot 1016.

In de tweede helft van de 11e eeuw begon een muntenproductie van kleine, dunne centen, die zich ontwikkelden tot platte, dunne, enkelzijdige gouden munten die ook als sieraad werden gedragen. Magnus VI (1263–1280) herstelde de munten, waarbij hij min of meer de Engelse ponden van die tijd imiteerde.

Moderne Noorse munten zijn opmerkelijk omdat sommige een centraal gat hebben.