Trondheim

Trondheim Noorwegen
Trondheim Noorwegen

Trondheim is een historische haven in centraal Noorwegen en de derde grootste stad van het land. Trondheim was gedurende lange periodes de nationale hoofdstad.

Trondheim ligt op een beschut schiereiland aan de zuidelijke oever van de diep ingesprongen Trondheims Fjord aan de monding van de Nidelva (rivier), 37 kilometer ten zuidoosten van de Noorse zee .

Trondheim is de oudste nog bestaande Noorse stad Trondheim werd in 997 door Koning Olav I Tryggvason gesticht als het dorp Kaupangr; hij bouwde daar een kerk en een koninklijke residentie, Kongsgård. De naam van de stad is verschillende keren veranderd. Kaupangr, het oorspronkelijke dorp, werd in 1016 omgedoopt tot Nidaros; daarna Trondhjem in de 16e eeuw, en in 1930 weer terug naar Nidaros. Na protesten van de bevolking, werd het uiteindelijk Trondheim in het daarop volgende jaar.

De stad werd beroemd als  pelgrimsoord door de legende van het wonderbaarlijke behoud van het lichaam van koning Olaf II Haraldsson (later St. Olaf), die daar was begraven na zijn dood tijdens de strijd in het nabijgelegen Stiklestad (1030).

De eerste kerk werd gebouwd op de plaats van het graf van Olaf in 1075; het huidige gebouw, Nidaros-kathedraal (12e-14e eeuw, in Normandisch-gotische stijl), is een van de mooiste kerken in Scandinavië. Het is vaak beschadigd en opnieuw opgebouwd; de laatste reconstructie, begonnen in 1869, is nog steeds onvolledig. Het aartsbisdom van Nidaros werd gevormd in 1152.

Gedurende de volgende 200 jaar floreerde de stad als een handels- en scheepvaartcentrum, maar nam af nadat de Duitse Hanze-handelaren controle over de handel in Noord-Europa kregen en van Bergen hun belangrijkste Noorse haven maakten. De stad kromp tot het einde van de 19e eeuw; de houten gebouwen zijn in de laatste 500 jaar niet minder dan 15 keer verwoest door vuur. Het heeft grote schade opgelopen in de 17e-eeuwse oorlogen met Zweden. De moderne uitbreiding van Trondheim dateert uit 1877, toen de eerste spoorverbinding met Oslo werd voltooid. In 1921 kwam een tweede, meer directe spoorlijn gereed.

Trondheim is een belangrijke land- en zeevaartverbinding voor Noorwegen en verbindt het dichterbevolkte zuiden met de verre noordelijke regio’s. Het is ook een productiecentrum voor metaal en papierproducten, bakstenen en tegels, textiel. Ook voedselverwerking (vooral vis) is belangrijk.

De kathedraal is een nationaal heiligdom en de traditionele kroningsplaats voor de Noorse koningen, hoewel Olaf V en zijn zoon Harald V de traditie verbaken bij hun troonopvolging in respectievelijk 957 en 1991. Andere belangrijke plekken in de stad zijn Erkebispegården (de residentie van de aartsbisschop ); Stiftsgården (koninklijke residentie, een enorme houten structuur); musea voor natuurlijke geschiedenis, industriële kunst, muziek en folklore; de kerk van onze lieve vrouw, klooster Munkholmen; en het fort Kristiansten. De zetel van de Royal Norwegian Society of Sciences (1760) bevindt zich in Trondheim, evenals de universiteit van Trondheim (opgericht in 1968).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *