Bevolking

Noorwegen heeft 5,233 miljoen inwoners (2016), gemiddeld 13 mensen op één vierkante kilometer.

In de meeste delen van Noorwegen is de kern van de bevolking Scandinavisch qua afkomst en uiterlijk. Tussen 60 en 70 procent heeft blauwe ogen.

Een toestroom van mensen uit Zuid-Europa was sterk in het zuidwesten van Noorwegen.

In Noord Noorwegen wonen ongeveer negen van de tien oorspronkelijke bewoners van het land: de Sami. Naar schatting wonen er nog van de geschatte 30.000 tot 40.000 Sami in Noorwegen. Slechts een klein aantal van hen beoefent nog steeds het traditionele rendierhoeden op het Finnmark-plateau. De Sami kwamen minstens 10.000 jaar geleden in Noorwegen aan, aangenomen wordt dat zij oorspronkelijk vanuit Centraal-Azië afkomstig zijn. Vroeger hebben de Sami zwaar geleden onder wijdverbreide, zelfs officiële etnische discriminatie. Tegenwoordig worden de Sami wettelijk erkend als een aparte cultuur en hebben ze een mate van autonomie gekregen via het Sami-parlement.

In het noorden woont ook nog een Finse minderheid (Kvenen).

Sinds de eerste decennia van de 21ste eeuw begon een toenemend aantal immigranten uit Afrika en het Midden-Oosten de grotendeels homogene bevolking om te vormen tot een meer etnisch diverse bevolking. Inmiddels bestaat 8,3% van de bevolking uit immigranten (1 januari 2006); de grootste immigrantengroepen zijn Pakistani, Zweden en Irakezen.

Er wonen ongeveer 5,3 miljoen mensen in Noorwegen. Ongeveer 34 procent van de bevolking van het land woont in de vier provincies rond de Oslo-fjord op 3,6 procent van het land. De bewoners van Noorwegen zijn voornamelijk geconcentreerd in stedelijke en stedelijke gebieden; 81 procent van de bevolking woont in dergelijke gebieden (2016).

In het binnenland concentreert de bevolking zich in de smalle valleien langs de belangrijkste verbindingswegen. In Noord-Noorwegen woont 90 procent van de bevolking op minder dan vier kilometer van de kust.

Steden / dorpen met meer dan 100.000 inwoners zijn Oslo , Bergen , Stavanger / Sandnes , Trondheim , Fredrikstad / Sarpsborg en Drammen .

Tot 1972 was het illegaal voor een man en een vrouw om samen te leven zonder getrouwd te zijn. In 2002 woonde 17% van de leeftijdscategorie 16-79 samen zonder getrouwd te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *