Geografie

De betekenis van de naam Noorwegen is “Weg of pad naar het noorden”.

Noorwegen ligt in Noord Europa, grenzend aan de Noordzee en de Noord-Atlantische Oceaan, ten westen van Zweden. Het is een lang, smal, ruig en bergachtig land.  Het totale oppervlak van Noorwegen is 323.802 km²; daarvan is er 304.282 km² land en 19.520 km2 water.

Met de Barentszzee in het noorden, de Noorse zee en de Noordzee in het westen en het Skagerrak in het zuiden, heeft Noorwegen alleen landgrenzen in het oosten – met Zweden, Finland en Rusland. Finland 709 km, Zweden 1.666 km, Rusland 191 km.

Daarnaast omvat Noorwegen de archipel Svalbard en Jan Mayen in de Noord- Atlantische Oceaan, evenals drie autonome gebieden: het Bouvet-eiland in de Zuid-Atlantische Oceaan en het eiland Peter I en Queen Maud Land op Antarctica.

Noorwegen heeft een lange en zeer rafelige kustlijn met veel fjorden en baaien. Met alle fjorden, baaien en de 239.057 geregistreerde eilanden bedraagt ​​de kustlijn ongeveer 100.915 kilometer. Het is de op een na langste kust ter wereld voor een enkel land. Alleen Canada heeft een langere kustlijn.

Het vasteland van Noorwegen strekt zich uit over 13 breedtegraden en 26 breedtegraden. De grootte van het vasteland is 323.802 Kgm2 (kvadratkilometer). Het land bestaat voor 2,7% uit ladbouwgrond, 2,2% is bouwland en blijvend grasland 0,5%. Bos: 27,8%, de rest is 69,5% (Schatting uit 2011).

Het noordelijkste punt van Noorwegen op het vasteland is Kinnarodden op Nordkinnhalvøya in de gemeente Lebesby . Het zuidelijkste punt van het vasteland ligt op het schiereiland Lindesnes in de gemeente Lindesnes. De afstand tussen Lindesnes en Nordkapp is 1699 kilometers.

De hoogste berg van Noorwegen is Galdhøpiggen, die 2469 meter boven de zeespiegel reikt. Het land is gemiddeld 460 m hoog en het laagste punt is de Noorse zee 0 m.

De majestueuze bergen zijn bedekt met gletsjers.

De langste rivier is Glomma en het grootste meer is Mjøsa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *