Alta

Alta ligt in de Noorse provincie Finnmark in het uiterste noorden van Noorwegen en is daarmee de meest noordelijke stad van de wereld. Alta ligt ver boven de poolcirkel op 70 graden noorderbreedte.

Alta is een klein stadje met slechts 20.000 inwoners, maar het is de grootste stad in de uitgestrekte wildernis van Finnmark.

Winteractiviteiten zijn onder meer hondensleeën, sneeuwscooteren, sneeuwschoenwandelingen, ontmoetingen met rendieren en de Sami-gemeenschap. Geen bezoek aan Alta is compleet zonder een reis naar het unieke, verrassende en mooie Sorrisniva Igloo Hotel. En natuurlijk is er altijd een kans om het noorderlicht boven in de donkere lucht te zien.

Bezoek in de zomer de oude rotstekeningen, wandeltochten, fietstochten en boottochtjes op de rivier of verken het binnenland met de bus. In plaats van het noorderlicht, breng je je tijd door in het eeuwige daglicht en kun je zelfs de zon op middernacht zien.

Ten noorden van Alta zijn historische rotstekeningen gevonden, in Jepmaluokta. inmiddels maken deze rotstekeningen sinds 1985 deel uit van de UNESCO-werelderfgoedlijst. In Hjemmeluft toont het Alta Museum de enorme concentratie van rotstekeningen die op de UNESCO-werelderfgoedlijst zijn geplaatst. Houtsnijwerk van mensen, zwemmende rendieren, berenjacht en boten met vissers, geven een glimp van het leven in het stenen tijdperk.

De jacht op een van de meest legendarische schepen van de Tweede Wereldoorlog, het 251 meter lange slagschip Tirpitz, is het thema van het Tirpitz Museum in Kåfjord. De Tirpitz lag hier in 1942-44 en werd blootgesteld aan onderzeese sabotage en luchtaanvallen. Het gigantische Duitse oorlogsschip lag afgemeerd in Kåfjord, omdat dit een perfect beginpunt was om koopvaardijschepen, met voorzieningen voor het oostfront, aan te vallen die op weg waren naar Moermansk, de Sovjetstad aan de Barentszzee. Tirpitz was het tweede  schip uit de Bismarck-klasse van de Duitse Kriegsmarine, het zusterschip van de Bismarck, genoemd naar admiraal Alfred von Tirpitz. Ze vuurde nooit tegen een vijandig schip, maar bracht het grootste deel van de Tweede Wereldoorlog op verschillende bases door in het door Duitsland bezette Noorwegen, waar haar aanwezigheid een grote bedreiging vormde voor de geallieerden, waarbij ze enorme marine- en luchtmachten bond om ervoor te zorgen dat ze kon worden aangepakt als ze ooit een offensieve uitval zou maken. Vanwege haar rol en basis van operaties werd zij door de Noren “de eenzame koningin van het noorden” (“Den ensomme Nordens Dronning /” Den einsame norddronningi “”) genoemd. Ze was het op een na grootste slagschip ooit gebouwd in Europa, met afmetingen die iets groter waren dan die van haar zusterschip, maar kleiner dan HMS Vanguard.
In feite was Altafjorden de grootste marinebasis van Duitsland buiten Duitsland, in de Tweede Wereldoorlog.

Wanneer je Alta bezoekt in de winter, dan is het een echte belevenis om in een ijshotel te verblijven. Het Sorrisniva Igloo Hotel is helemaal gemaakt van sneeuw en ijs. Elk jaar is het Igloo Hotel ingericht met een ​​speciaal thema. De tot nu toe gebruikte thema’s zijn de Sami-cultuur, de Vikingen, de Alta-rivier en ‘het leven in het poolgebied’. De decoraties die in de bar, galerij en gemeenschappelijke ruimtes worden gebruikt, weerspiegelen de aanbevolen thema’s. Het ijshotel is geopend van ongeveer 15 januari tot 1 april, in de periode dat de temperatuur in Alta altijd onder nul is.

Vanuit Alta is het eenvoudig om naar de micro-metropool Hammerfest te gaan, de meest overwegend Samische gemeente van Noorwegen.

Een georganiseerde tour naar de meest noordelijke punt van Noorwegen, de Noordkaap, is boekbaar op de meeste weekdagen en je hebt ook de mogelijkheid om de nacht in Honningsvåg te verblijven om nog meer van de Noordkaapstreek te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *