Bryggen

Bryggen is een wijk van de stad Bergen.

Bryggen in Bergen
Bryggen in Bergen

Een wandeling maken door de smalle straatjes en donkere steegjes bij Bryggen is als teruggaan in de tijd naar toen Hansa (het Duitse koopmansgilde) dit deel van Bergen domineerde .

De allereerste gebouwen in Bergen werden gebouwd rond de haven, en dit gebied is al eeuwenlang een levendig en centraal deel van de stad. Bryggen maakt tegenwoordig deel uit van de Werelderfgoedlijst van UNESCO en Bergen is een UNESCO Werelderfgoedstad.

Bryggen is verschillende keren door brand verwoest en in 1702 werd de hele stad in de as gelegd. Nadat de stad snel herbouwd werd op de fundamenten die er sinds de 11e eeuw lagen, is het grondplan van Bryggen ongewijzigd gebleven tot op de dag van vandaag. Daarmee is het tegenwoordig een van de bekendste stadsgebieden uit de Middeleeuwen in Noorwegen.

Bryggen in Bergen
Bryggen in Bergen

De houten gebouwen zijn dicht bij elkaar gebouwd en delen gemeenschappelijke achtertuinen die terug gaan tot de 15e-16e eeuw. Tegenwoordig is dit gebied een levendig historisch deel van Bergen en Bryggen is met 61 beschermde gebouwen en verschillende musea zeer de moeite waard om te bekijken.

De geschiedenis van de Hansa, die meer dan 400 jaar haar stempel op dit specifieke deel van Bergen gedrukt heeft, is nog steeds zeer voelbaar in dit deel van Bergen. Verschillende musea, zoals het Hanse Museum, het Bryggens Museum en het Theta Museum, geven een dieper inzicht in de geschiedenis van Bryggen.

Bergen is het perfecte startpunt voor het verkennen van de fjorden van Noorwegen. Zowel de beroemde Sognefjord Geirangerfjord en Hardangerfjord  zijn gemakkelijk bereikbaar met dagtrips, cruises of excursies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *