Sognefjord

De Sognefjord is de langste (203 km) en diepste (1308 m) fjord in Noorwegen en de op een na langste fjord ter wereld. Alleen de Scoresby Sundfjord van Groenland is langer. De Sognefjord strekt zich uit tot aan de voet van de Jostedalsbreen-gletsjer en het nationaal park Jotunheimen.

De Sognefjord heeft een UNESCO-beschermde zijarm; de Nærøyfjord. De Flåm-spoorlijn en haar vele mogelijkheden om het hele jaar door te wandelen maken de Sognefjord tot één van de populairste fjorden van Noorwegen.

De Sognefjord heeft verschillende uitlopers die door steile bergen lopen voordat ze eindigen in pittoreske kleine dorpjes en gehuchten. De steile bergen en heuvels veranderen van kleur met het seizoen. Langs alle fjordarmen liggen charmante kleine dorpjes, zoals Flåm, Balestrand, boekenstad Fjærland, het oude dorp Gamle Lærdalsøyri, Solvorn en Skjolden.

UNESCO Werelderfgoed
Twee monumenten aan de Sognefjord staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, de kerk van Urnes en de Nærøyfjord. De Nærøyfjord is ’s werelds smalste fjord. Deze werd door National Geographic in 2004 uitgeroepen tot de mooiste ongerepte reisbestemming. In de Aurlandsfjord ligt het prachtige kleine dorpje Flåm – het dalstation van een van ’s werelds mooiste treinritten, de Flåm sporlijn.

Activiteiten en eten
Voor mensen die graag actief willen zijn, is het Sognefjord-gebied een geweldige plek om het hele jaar door te genieten van een breed scala aan buitenactiviteiten. In de zomer variëren de activiteiten van kajakken en wandelen in de open lucht tot mountainbiken en RIB-bootsafari’s. In de winter is het gebied ideaal om te skiën.

Het gebied rond de Sognefjord biedt een ware ontdekkingstocht van lokale gerechten en voedingsmiddelen zoals kaas, cider en bier.

Sognefjord cruise
Neem de expresboot tussen Bergen en Sogn, een cruise op de Fjærlandsfjord, of bekijk de wildste en mooiste uitloper van Sognefjord, het Nærøyfjord.

Kajakken in Sognefjorden
In een kajak peddelt u in stilte over het fjord. U kunt het frisse, schone water van de Sognefjord van dichtbij voelen en bruinvissen rond uw kajak zien spelen. Kajaktochten zijn beschikbaar in Sognefjord met of zonder gids of cursus.

RIB boottochten op de fjord
Tijdens een RIB boottocht, leer je over de geschiedenis van Sognefjord en kun je bruinvissen, zeehonden en adelaars zien.

Sognefjellsvegen
Vanuit Gaupne, een klein stadje aan de Lusterfjord, kun je Sognefjellsvegen, een van de vele nationale toeristische routes in Noorwegen, bereiken. Met aan beide zijden een spectaculair berglandschap, brengt Sognefjellsvegen u naar het nationaal park Jotunheimen, waar de hoogste bergen in Noorwegen liggen.

Andere bezienswaardigheden in de Sognefjord:

  • Aan de Fjord liggen de steden en -dorpen: Høyanger, Vik, Balestrand, Fjærland, Leikanger, Sogndal, Solvorn, Skjolden, Gaupne, Lærdal, Årdal, Aurland, Flåm, Undredal en Gudvangen.
  • Het Sognefjord heeft verschillende vertakkingen: De Nærøyfjord, Aurlandsfjord, Lusterfjord, Fjærlandsfjord, Finnafjord, Høyangerfjord, Sogndalsfjord, Årdalsfjord, Lærdalsfjord en de Arnafjord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *