Agdenes

De gemeente Agdenes werd opgericht in 1964 en bestaat uit Lensvik, Ingdalen en Mølnbukt. Het wapen van Agdenes symboliseert dat Agdenes ooit door koningen werd bewoond. Tevens symboliseert het het belang van de pels- en aardbeienindustrie in het gebied. Agdenes ligt aan de zuidkant bij de ingang van de Trondheimsfjord en heeft een kustlijn van ongeveer 60 km.

De gemeente Agdenes heeft ongeveer 1.800 inwoners en heeft een oppervlakte van 318,0 km2. Het gemeenschapscentrum ligt in Lensvik. De belangrijkste industrieën zijn landbouw, visserij en zee-landbouw. Er is een unieke mogelijkheid om zowel te vissen als te jagen. De rivier de Orkla is uitstekend geschikt voor het vissen op zalm. De jachtmogelijkheden zijn zeer goed. U kunt hier elanden, herten, reeën, hazen en jachtvogels schieten. Wilt u een actieve vakantie of een rustige in een volledig natuurlijke omgeving dichtbij de bergen en het fjord, de keuze is aan u! U kunt het ruige leven in een berghut of tent ingaan of kiezen voor een goed uitgeruste hut. Bergsafari’s, zeevistochten, koraalduiken.

VUURTOREN VAN AGDENES

Vanuit maritiem oogpunt ligt de plaats op een sleutelpositie waar het Trondheimkanaal en de Trondheimfjord samenkomen. Het lijdt geen twijfel dat juist deze locatie een essentiële rol speelde bij de aanleg van de haven in een kleine baai op de noordelijke punt van Agdenes. De vuurtoren werd gebouwd in 1803.

HAVEN VAN KONING ØYSTEINS

Koning Øystein heeft veel bereikt tijdens zijn heerschappij in Noorwegen. In ons gebied bouwde hij bijvoorbeeld de Agdenes-kerk in Værnes, en een haven, “Kong Øysteins Havn”, waar er voorheen geen bestond. Toen Terje Wenaas in de herfst van 1991 aan het duiken was in de wateren bij een boerderij in de buitenwijken van Agdenes, vond hij de overblijfselen van wat een haven leek te zijn. De bewaarde overblijfselen bevinden zich op ca. 7-8 meter onder water.

De palen zijn gemaakt van hout gevuld met stenen. Wetenschappelijk onderzoek, uitgevoerd door het Trondheim Vitenskapsmuseum, heeft uitgewezen dat King Øysteins Havn de enige lokale haven uit het vikingtijdperk is met een bewaarde bebouwing. Het museum heeft zijn bevindingen gefotografeerd en gedocumenteerd en zal zijn onderzoek naar deze historische plek voortzetten.

Uit onderzoek is gebleken dat Agdenes een klassieke nederzetting was tijdens de oudste steentijd in Midden-Noorwegen. In 1956 publiceerde Sverre Marstrander zijn boek genaamd “Hoogtepunten in de geschiedenis van Trondheim”, waarin hij stelt dat Agdenes een van de belangrijkste gebieden in het district is als het gaat om teruggevonden artefacten uit de brons- en steentijd. Ten westen/zuidwesten van Agdenes liggen de eilanden Zuid- en Noord-Leksa.

Toen er plannen werden ingediend om een ​​toeristische attractie op een van de eilanden te bouwen, besloot de afdeling Cultuur van Zuid-Trondheim verder onderzoek uit te voeren voordat een bouwvergunning werd afgegeven. De belangrijkste reden hiervoor was dat de Culturele Afdeling op grond van de geschriften van Snorre wist dat het gebied van historisch belang was. Ze wisten dat ze waarschijnlijk artefacten zouden vinden, maar nooit in hun wildste dromen hadden ze gedacht dat ze een heel dorp zouden vinden.

Tijdens een rondleiding met de eigenaren van de boerderij ontdekte een lid van de groep inkepingen langs een van de oevers. Na een paar dagen opgraven werden hun dromen werkelijkheid, ze hadden een nederzetting uit de middeleeuwen gevonden. Er werden uiteindelijk 10 ronde huizen gevonden, die voor het grootste deel in een cluster lagen met twee van de locaties op korte afstand. Op basis van teruggevonden artefacten wordt geschat dat de eilanden zo’n 5000 tot 7000 jaar geleden bewoond werden.

FOSEN

Fosen is een schiereiland ten noordwesten van de Trondheimsfjord. De regio heeft een spannende verscheidenheid aan landschappen en dorpen. Landbouw, visserij en handel zijn de belangrijkste industrieën. Puur historisch gezien is dit gebied ook interessant. Fosen heeft enkele van de oudste sporen van oude nederzettingen in Noorwegen, van meer dan 11.000 jaar geleden. De regio heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van het land. De geschiedenis is vooral het verhaal van vindingrijke, zwoegende mensen die langzaam maar zeker de basis legden voor de huidige welvaart.

Fosen is een land van contrasten. Vanuit kustlandschappen met scheren, heidevelden en stille fjorden bereikt u binnen een afstand van enkele kilometers prachtige bergen en valleien. Je vindt er cultuurlandschappen, bossen, moerassen, wilde rivieren, vredige meren en stromende beken. Ook het weer verandert bijna net zo snel als het landschap.

De veelheid aan planten-, dier- en vogelsoorten maakt Fosen tot een fascinerend gebied voor natuurliefhebbers. Hier vindt u een wonderland voor ornithologen. Het land leent zich ook uitstekend voor wandeltochten. Een bezoek hier geeft je het gevoel dat je leeft!

JACHT

De jachtmogelijkheden zijn zeer goed. U mag elanden, herten, reeën, hazen en jachtvogels schieten.

VISSEN

Er is een unieke mogelijkheid voor zeevissen in de Trondheimsfjord. De rivier de Orkla is uitstekend geschikt voor het vissen op zalm.