Ålesund 

Alesund Art Nouveaustijl
Alesund Art Nouveaustijl

Ålesund is een plaats en haven ten noorden van de monding van de StorFjord. De gemeente ligt op verschillende eilanden, waaronder Nørvøya, Aspøya, Heissa (Hessa) en Oksnøya – die met elkaar verbonden zijn door bruggen.

Volgens de legende dateert Ålesund uit de 9e eeuw toen Rollo de Noorman (ca. 846 – 933) zich in de buurt vestigde, maar de status van stad werd pas in 1848 verworven. Nadat de stad in 1904 was afgebrand, werd deze in steen herbouwd in een kenmerkende Art Nouveaustijl.

Ålesund is een regionaal commercieel centrum en een uitvalsbasis voor het verkennen van de bergen van de regio Sunnmøre, de Norang-vallei, de Øye-gletsjers en de eilanden Runde en Giske.

Ålesund is daarnaast een van de grootste vissershavens van Noorwegen, het is een basis voor kabeljauw- en heilbotvissers, en samen met Tromsø, is het het hoofdkwartier van de Arctische zeehondenvloot.

Alesund
Alesund

Beklim de 418 treden naar het uitzichtpunt op de Aksla en krijg een panoramisch uitzicht dat je nooit meer vergeet. Voor de minder sportievelingen onder ons: je kunt ook met de auto via de Borgundveien/Fjelltunveien helemaal naar boven rijden.
Op de berg Aksla zijn twee uitzichtpunten: Fjellstua en Kniven. Hiervandaan hebt u een fantastisch uitzicht op de stad, de eilandjes en de omliggende bergen die de Sunnmørsalpene, de alpen van Sunnmøre, worden genoemd.
Op Fjellstua vindt u een uitzichtplateau en een klein cafeetje.

Ålesund University College werd  in 1994 opgericht door de samenvoeging van drie kleinere instellingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *