Tromsø

Tromsø Noorwegen
Tromsø Noorwegen

Tromsø is de hoofdstad van de regio Nord-Norge. Tromsø ligt op twee eilanden, Troms (Tromsøy) en Kval (Kvaløy), net ten westen van het vasteland. In Tromsø is, door haar noordelijke ligging, de zon continu zichtbaar van eind mei tot eind juli.

De stad Tromsø werd gesticht rond 1250 en ontving zijn stadsrechten in 1794. Tegen het einde van de 19e eeuw was het een groot Arctisch handelscentrum geworden van waaruit vele Arctische expedities waren ontstaan. Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende het kort als de zetel van de Noorse regering.

Tromsø is het knooppunt voor verschillende Noordpool activiteiten, waaronder vissen, zeehondenjacht en petroleumonderzoek. De lokale industrie houdt zich voornamelijk bezig met het opslaan en verwerken van vis.

Tromsø staat bekend om het Institute of Meteorology; de Universiteit van Tromsø, opgericht in 1969 en de thuisbasis van het Centrum voor Sami Studies; en de Auroral Observatory, die in 1928 werd gebouwd met subsidies van de Rockefeller Foundation en het Noorse Polar Institute. Het Tromsø Museum bevat maritieme exposities en Noorse en Samische folklore-uitingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *