Allemansretten

Allemannsretten, letterlijk “het recht om te zwerven”, is het recht zich vrij in het wild te verplaatsen (wandelen skiën) en van de natuur te genieten, maar ook het recht om daar te overnachten en om zonder vergunning te vissen in zout water, zolang het voor eigen gebruik is.

Allemannsretten geldt voor alle niet-gecultiveerd land: het grootste deel van het water, strand, moeras, bos en bergen. Gecultiveerd land, dat is uitgesloten van allemannsretten bestaat uit velden, weiden, tuinen, jonge aanplant, binnenplaatsen en landbouwgebied.

Allemannsretten is een belangrijk onderdeel van het Noorse culturele erfgoed en is sinds 1957 vastgelegd in de wet op de openluchtrecreatie.

Dit openbare recht vereist dat rekening wordt gehouden met de natuur, landeigenaren, het milieu en andere gebruikers. Afval neem je dus mee terug, je blijft op minimaal 150 meter afstand van bestaande bebouwing en tussen 1 april en 20 augustus houd je je hond aan de lijn i.v.m. broedende vogels. Ook stook je geen open vuren in bossen of aan de bosrand tussen 15 april en 15 september in verband met brandgevaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *