Immigratie

Noorwegen is al lange tijd de thuisbasis van diverse etnische groepen.

De Sámi hebben tweeduizend jaar in Noord-Noorwegen gewoond en mensen zijn vele honderden jaren in Noorwegen komen werken. De eerste immigranten die in Noorwegen kwamen werken, kwamen uit buurlanden en West-Europa. Tegenwoordig wonen in Noorwegen mensen uit 200 verschillende landen.

De Noorse economie verbeterde vanaf 1960. Er was meer werk nodig en veel mensen kwamen uit andere landen om werk te vinden. De eerste mensen die kwamen waren afkomstig uit Europa, maar vanaf ongeveer 1970 kwamen veel mensen ook uit Azië, Afrika en Latijns-Amerika. Veel Pakistanen en Turken kwamen in Noorwegen werken, en velen van hen wonen daar nog steeds. In 1975 werd de immigratie stopgezet omdat de werkloosheid toenam en het moeilijk werd om huisvesting te vinden voor iedereen die in Noorwegen  aankwam.

Tegenwoordig kunnen mensen uit EER-landen een verblijfsvergunning en een werkvergunning krijgen in Noorwegen. Het is ook mogelijk voor specialisten binnen beroepen om in Noorwegen een werkvergunning te krijgen.

In de afgelopen jaren zijn ook veel asielzoekers uit vele delen van de wereld in Noorwegen aangekomen. Mensen die oorlog en geweld moeten ontvluchten, kunnen asiel aanvragen in Noorwegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *