Pølse

Het Noorse icoon ‘pølse’ is een worst vergelijkbaar met een Hot Dog of Frankfurter. Noorwegen is het grootste worstland ter wereld per hoofd van de bevolking! Pølse is HET fastfood van Noorwegen. Ze worden verkocht bij benzinestations, nieuwskiosken en fastfoodrestaurants.

Pølse wordt ook gegeten bij speciale gelegenheden zoals kinderfeestjes of op 17 mei – Nationale feestdag van Noorwegen. Pølse zijn een must bij elke BBQ. Toen de gegrilde Pølse voor het eerst in de jaren 50 in Noorwegen werd geïntroduceerd (via Denemarken), werd deze gegetene zonder brood. Brood werd al snel een bijgerecht, maar onder invloed van de Amerikanen werd de Pølse al snel in een broodje gegeten.

Er zijn strenge eisen van de Commissie voedselveiligheid voor traditionele ‘pølse’ om van de hoogste kwaliteit te zijn en ze hebben zelfs eisen gesteld aan welke soorten ingrediënten mogen worden gebruikt. Je zult versteld staan ​​hoeveel manieren je een Noorse traditionele Pølse kunt eten.

Er zijn natuurlijk de stereotiepe manieren, zoals brood met ketchup en mosterd, maar voor zoveel worstjes om in zo’n klein land te worden gegeten, hebben de producenten zeker een kunst gemaakt van het opnieuw uitvinden van de Pølse . Tegenwoordig kan pølse worden gegeten als een maaltijd met aardappelen, in stoofpot of zelfs in soep.

Sommige Pølse worden gekookt en andere gegrild. Maar natuurlijk heb je de gegrilde ‘hotdog’-stijl. Ze komen met een ontelbaar aantal toppings die er bovenop worden toegevoegd. Een aantal ongebruikelijke die ik heb gevonden zijn: garnalensalade, aardappelsalade, uisalade en augurkenalade.

Hieronder staan ​​enkele snelle recepten van de meest voorkomende ‘pølse med brød’ (worst met brood) die je zou vinden bij de plaatselijke fastfoodwinkels in Noorwegen en die je gemakkelijk thuis kunt maken:

Pølse med salsa – Sausage with Salsa! Grill je worst en stop hem in het broodje. Om de salsa te maken: maak dobbelsteentjes tomaat, ui en komkommer. Meng met een scheutje zout en peper – een scheutje citroen, als je wilt. Ik had soms een aantal warme taco-saus voor extra bijten. Salsa is het beste als het op kamertemperatuur is, vooral als je het op de lepel doet – koude salsa zou niet goed gaan met hete Pølse .

Pølse med Bacon – Worst verpakt in bacon Dit is een eenvoudige. Wikkel de gegrilde Pølse in spek en doe het in het broodje. Zorg ervoor dat het spek niet gaar is, anders verkruimelt het als je het om de Pølse probeert te wikkelen.

Pôlse med Sprøstekt Løk – Worst gegarneerd met knapperige ui. In Noorwegen kun je knapperige uien kopen in een winkel, maar zelf maken … Hak de uien fijn, rol ze in een beslag (zoals gebakken vis) en bak ze vervolgens in een pan olie knapperig. Zorg ervoor dat je ze goed uit laat lekken. Je zou ook knapperige bacon kunnen krijgen – snijd de spek en bak in een pan knapperig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *