Preikestolen

Preikestolen Noorwegen
Preikestolen Noorwegen

Als een van ’s werelds grootste natuurwonderen en het meest adembenemende uitkijkplatform, is Preikestolen (Preekstoelrots) een niet te missen attractie als u naar Noorwegen gaat.

Toen de atleet Thomas Peter Randulf de Preikestolen voor het eerst zag, kreeg het plateau zijn naam en begon de reis naar roem. Terwijl hij aan boord van het schip Oscar II was, zag Randulf het enorme plateau dat boven Lysefjorden hing. Tijdens die boottocht besloot hij de massieve platte rots boven de fjord te beklimmen. Preikestolen werd daarmee een van de bekendste toeristische attracties van Noorwegen.

Sindsdien zijn er veel zaken veranderd, zoals het bouwen van een moderne berghut, het verbeteren van de weg, het parkeerterrein en het wandelpad. Hierdoor is het aantal bezoekers en wandelaars enorm toegenomen.

De bijna vlakke plank heeft de vorm van een vierkant van ongeveer 25 x 25 meter. Geologen geloven dat het het plateau zo’n 10.000 jaar geleden door het bevriezen van water gevormd is, terwijl de rand van de gletsjer net boven de rots eindigde. Bevroor water in de spleten van de berg, waardoor gigantische brokken rots langs de zijkanten, samen met de gletsjer, in deze bijzondere vorm werden gedrukt. Tegenwoordig is er een enorme scheur die je moet passeren om naar de rand van Preikestolen te gaan. Ondanks dat, is er volgens geologen geen reden om je zorgen te maken over het afbreken van het plateau.

Als u bovenop de Preikestolen wilt komen, en misschien zelfs op de uiterste rand van het plateau wilt zitten, is er maar één optie: de wandeling naar de top maken. Het volgen van het steile en smalle pad naar de top is een mooie wandeling door de natuur, terwijl u een euforisch moment ervaart bij het bereiken van de top.

Het is ook mogelijk om Preikestolen van onderaf te zien, net zoals Thomas Peter Randulf dat ooit deed. De prachtige Lysefjorden loopt 40 km tussen steile bergen die tot bijna 1000 meter boven het wateroppervlak reiken. Er zijn meerdere bedrijven in Noorwegen die boottochten in Lysefjorden aanbieden. Je kunt zelfs een wandeltocht combineren met een boottocht, een unieke kans om de Preikestolen vanaf het water en vanaf de top te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *