Veerboten

Er zijn meer dan 100 overtochten op de openbare weg in Noorwegen. Deze auto-veerboten zijn een integraal onderdeel van het wegennet, dus de veerboot is opgenomen in het wegennet en de wegen leiden naar het dok. Veerboot-dokken bevinden zich vaak in afgelegen gebieden op het punt van de kortst mogelijke oversteek.

Auto-veerboten worden geëxploiteerd door particuliere bedrijven namens de nationale wegbeheerder. Prijzen worden vastgesteld door het ministerie van transport.

Auto-veerboten op hoofdwegen vertrekken 2 of 3 keer per uur overdag, lat in de avond minder vaak. Sommige belangrijke veerboten varen de hele nacht door, anderen werken tot 23:00 of 24:00.

Overtochten duren meestal slechts 10 tot 30 minuten.

Boeking is over het algemeen niet mogelijk voor privé-voertuigen en is ook niet nodig. Auto’s komen aan in het dok en wachten in de rij: wie het eerst komt, het eerst maalt. Veerboten hebben meestal voldoende capaciteit om alle wachtende auto’s in één keer mee te nemen, in zeldzame gevallen moeten reizigers wachten op het volgende vertrek.

Reizigers worden geadviseerd om tijd te reserveren voor veerboten bij het plannen van een reis. Veerboot oversteken verschijnen meestal op kaarten als stippellijnen over fjorden. Veerboten kunnen over het algemeen niet worden vermeden of kunnen alleen worden vermeden door (extreem) lange omwegen. De meeste veerboten varen in beschutte wateren en worden niet beïnvloed door oceaangolven.

Veerboten hebben vaak een cafetaria aan boord die koffie en snacks serveert, in sommige gevallen zelfs volledige diners.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *