Klimaat van Noorwegen

De jaarlijkse gemiddelde temperatuur is ongeveer 8 graden langs de westkust, in centrale berggebieden met een hoogte van meer dan 750-1000 meter boven de zeespiegel 0 graden.

Jaarlijkse gemiddelde regenval voor Noorwegen is ongeveer 1400 millimeter. Over het algemeen valt de regen in de herfst.

Aan de kust en in de bergen treden vaak sterke winden op.

West-Noorwegen heeft een zeeklimaat, met relatief koele zomers, milde winters en bijna 2.250 mm gemiddelde jaarlijkse neerslag.

Oost-Noorwegen, beschut door de bergen, heeft een landklimaat met warme zomers, koude winters en minder dan 760 mm gemiddelde jaarlijkse neerslag.

Hoewel Noorwegen bijna op dezelfde breedtegraad ligt als Alaska, heeft Noorwegen haar warmere klimaat te danken aan de Noorse Stroom (de noordoostelijke uitloper van de Golfstroom). De Noorse stroom voedt de omliggende zeeën van Noorwegen met vier tot vijf miljoen ton tropisch water per seconde. Door deze stroming blijven de fjorden meestal vorstvrij, zelfs in de arctische regio Finnmark. Nog belangrijker zijn de zuidelijke luchtstromen die boven deze warme wateren worden aangevoerd, vooral in de winter .

De gemiddelde jaartemperatuur aan de westkust is 8°C, dat is ca. 30°C warmer dan het gemiddelde voor deze breedtegraad. Op de Lofoten-eilanden, ten noorden van de poolcirkel, is het gemiddeld in januari 24°C warmer dan normaal op deze breedtegraad wereldwijd en daarmee één van ’s werelds grootste thermische anomalieën.

Noorwegen ligt in de zone van de Noord-Atlantische cyclonen, die frequente stormen en veranderingen in het weer met zich meebrengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *