Lyngør

In de scheren met uitzicht op de open zee, het Skagerrak, ligt Lyngør. Lyngør is een klein stadje op een groep kleine eilanden voor de zuidoostkust, in de provincie Aust Agder .

De stad, voorheen een populair onderkomen voor zeekapiteins, is alleen per boot bereikbaar, heeft geen auto’s en staat bekend om zijn schilderachtige haven en charmante houten huizen. Het wordt erkend als een van de best bewaarde gemeenschappen in Europa.

De meeste gebouwen zijn nu zomerhuizen, maar er zijn ongeveer 100 permanente bewoners die het hele jaar door verblijven. Het is een enorm populaire bestemming in de zomermaanden. Het heeft in latere jaren moeite gehad om een ​​stabiele permanente bevolking te behouden.

De gemeenschap heeft een zeilmakerij, een paar restaurants die tijdens het toeristenseizoen geopend zijn, en een beroemde winkel. Lyngør is een van de plaatsen in Noorwegen met de meeste zonnige dagen.

DE SLAG OM LYNGØR
Lyngør staat ook bekend om een ​​dramatische zeeslag tijdens de Napoleontische oorlog in 1812, waarin de Britse marine effectief een einde maakte aan de laatste Deens-Noorse zeestrijdkrachten. In 1957 werd in de Sound het wrak van het Deense fregat Najaden ontdekt.

Tvedestrand
Ongeveer 16 kilometer van het gebied in de gemeenschap bestaat uit kustlijn. Het betekent dat Tvedestrand een eldorado is, vooral in de zomer. Plaatsen als Lyngør, Borøya en Sandøya zijn een bezoek waard. Vanaf de kade bij Gjeving kun je met de boot naar Lyngør.

Gjeving wordt gekenmerkt door cottages en internationaal toerisme. In het centrum van Gjeving vindt u de jachthaven van Gjeving en Lyngørfjorden. Hier pulseert het leven van het vroege voorjaar tot het late najaar. De nieuwe cottages en het vakantiecentrum zijn ontworpen door architecten met de bedoeling hedendaagse behoeften en mogelijkheden te combineren met de kustarchitectuur van vervlogen tijden. Hier kunt u aan de rand van de kade zitten en genieten van Sørlandet, de zuidkust, zoveel u wilt, of een boot huren en een tochtje maken naar de prachtige scheren.

Het eiland Sandøya behoort tot de gemeente Tvedestrand. Op het eiland is er een levendige lokale gemeenschap met een winkel, school, botenbouwer en ontwerpers/vakmensen. Het eiland heeft een regelmatige dienst vanaf de Hagefjordbrygga-kade op Borøya, die verbonden is met het vasteland. Er is slechts een korte boottocht naar Sandøya.

VISSEN
De Storelva-rivier, die langs Nes Ironworks stroomt, is een van de beste zalm- en zeeforelrivieren aan de zuidkust.

GOLF
Arendal & Omegn Golfclub (Nes Verk Golfpark) ligt in een prachtige landelijke omgeving in Nes Verk, op 3 km van Fiansvingen. Tegenwoordig is Nes Verk Golfpark een van de grootste en beste golfbanen in Noorwegen. De club beschikt over een 18-holes golfbaan van hoog niveau, en een 9-holes uitdagende Pay & Play-baan, een driving range en een putting green.