Drugs

Op de illegale invoer en uitvoer van drugs staan straffen die zijn vastgelegd in de douanewet van 21 december 2007, hoofdstuk 16, evenals in enkele speciale bepalingen in de drugswet van 4 december 1992.

Sinds de jaren ’70 was de smokkel van drugs de grootste zorg van de Noorse overheid. Sinds het aannemen van het Wetboek van Strafrecht uit 1902 , waarin §162 over de drugshandel gaat,  kan de smokkel van drugs worden bestraft met boetes of een gevangenisstraf tot twee jaar. Is het misdrijf echter serieuzer vanwege de aard van de stof, de hoeveelheid of de aard van het strafbare feit, dan kan de straf oplopen tot 10 jaar gevangenisstraf. Als de overtreding een aanzienlijke hoeveelheid betreft, is de straf van 3 tot 15 jaar in de gevangenis en onder bijzonder verzwarende omstandigheden.

De gebruikers kwamen er niet veel beter vanaf. In Noorwegen was het beleid om verslaafden die in Oslo terecht zijn gekomen, terug te sturen naar hun geboortestreek. Helaas was er in die geboortestreek zelden een goed opvang voor drugsverslaafden.

Noorwegen kent overigens een hoog sterftecijfer onder drugsgebruikers. Opvallend is ook dat het gebruik van amfetamine in Noorwegen veel hoger is dan in andere Europese landen. Volgens experts heeft dit te maken met het Noorse beleid waarin geen onderscheid wordt gemaakt tussen soft- en harddrugs; alle drugs worden door de wetgever gezien als even riskant. Voor drugshandelaren is het daarom winstgevender om harddrugs aan te bieden.

Uit een onderzoek onder volwassenen uit 2015 blijkt dat van alle mannen in Noorwegen 25% ooit Cannabis gebruikt heeft, terwijl dat bij vrouwen 16,4% is (Gemiddeld 20,9%). Bij delfde vraag, maar dan of er recent Cannabis gebruikt is antwoord 5,5% van de mannen bevestigend, tegenover 2,9% van de vrouwen (Gemiddeld 4,2%). Voor harddrugs liggen die getallen op man: 4,2% ; vrouw 1,0 (Gemiddeld 3,1%) en recent man: 0,2%; vrouw: 2,3; gemiddeld 0,6%. (Bron)

In februari 2016 was Noorwegen volop in het wereldnieuws toen ze bekend maakte dat veroordeelde drugsgebruikers de keuze hadden tussen de gevangenis en de afkickkliniek, het zogenoemde ‘narkotikaprogram’. In 2018 ging het parlement nog een stapje verder toen het een wet aannam om alle drugs, waaronder coke en heroïne te decriminaliseren en overtreders niet langer naar de gevangenis te sturen, maar naar een afkickkliniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *