Flora in Noorwegen

Noorwegen is gelegen aan de rand van het Euraziatische continent, en de combinatie van de noordelijke ligging en de invloed van de warme oceaan stromingen hebben geleid tot een grote variatie in de natuur en heeft een landschap gecreëerd dat uniek is in Europa. Noorwegen heeft ongeveer 2.000 soorten planten, maar slechts een paar, voornamelijk bergplanten, zijn inheems in Noorwegen.

Noorwegen bos bedekt met mos
Noorwegen bos bedekt met mos

In het oosten van Noorwegen overheersen  bossen met sparren en dennen in de brede gletsjervalleien tot 850 meter boven de zeespiegel en tot 700 meter hoogte in de regio Trondheim. Zelfs in de dikste sparrenbossen is de grond bedekt met mossen en heide, en zelfs op de steilste hellingen groeit een rijke verscheidenheid aan loofbomen – met name berk, es, lijsterbes en espen.

In het westen van Noorwegen zijn coniferen en loofbomen in ongeveer gelijke aantallen aanwezig. De grootste bossen in Noorwegen zijn te vinden tussen de Zweedse grens en de rivier de Glåma, ten oosten van Oslo. Ongeveer de helft van de regio Østlandet is bebost. De regio heeft ook ongeveer de helft van de totale bosbestanden van Noorwegen en een equivalent aandeel van het totale areaal volledig bebouwde grond van het land. Bijna een derde van het gebied van Trøndelag is bebost.

Ten noorden van de poolcirkel groeit de weinige spar en de pijnboom vooral in de valleien in het binnenland.

Wilde bessen groeien overvloedig in alle regio’s. Hier vindt u bosbessen en cranberries, evenals gele bergbraambessen, een vruchtdragende plant van de rozenfamilie die weinig bekend is buiten Scandinavië en Groot-Brittannië.  Ze lijken op hele kleine frambozen en zijn oranje-roze van kleur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *