Fauna van Noorwegen

Noorwegen, Arctische vos
Noorwegen, Arctische vos

Rendieren, stinkdieren, lemmingen en andere Arctische dieren zijn overal in Noorwegen te vinden, hoewel ze in het zuiden alleen in de bergen wonen. Elanden komen vaak voor in de grote naaldbossen, en edelherten zijn talrijk aan de westkust.

Precies 150 jaar geleden waren grote roofdieren veel voorkomend in Noorwegen, maar nu zijn de beer, wolf en lynx alleen nog te vinden in een paar afgelegen gebieden, voornamelijk in het noorden. Vossen, otters en verschillende soorten marter komen echter nog steeds veel voor en in veel gebieden gedijen dassen en bevers.

De meeste rivieren en meren hebben een grote verscheidenheid aan vissen, met name forel en zalm. De laatste zijn te vinden in ten minste 160 rivieren, vaak in overvloed. Vissers van over de hele wereld komen neer Noorwegen om op zalm te vissen.

Noorwegen heeft een grote verscheidenheid aan vogels, waarvan velen migreren tot Zuidelijk Afrika gedurende de winter. In het noorden verzamelen mensen eieren en van de miljoenen zeevogels, en tot ver in Ålesund zijn kleine klif eilanden vaak bijna geheel bedekt met honderdduizenden broedvogels. Patrijzen en verschillende soorten korhoenders komen veel voor in de bergen en in de bossen. Op patrijzen en korhoenders wordt veel gejaagd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *