Helgefylla

Vanwege de ietwat strenge alcoholvoorschriften (staatsmonopolie, geen alcoholverkoop op zondagen in winkels, hoge prijzen) hebben Noren de neiging om hun alcoholinname in een zo kort mogelijke tijdspanne te concentreren. Helgefylla is elk weekend. 

Op Helgefylla worden Noren vriendelijk, extravert en zeer ruimdenkend, geheel in tegenstelling tot hun normale sociale omgangsnormen.

Onderzoekers kwalificeren “Helgelyll”, of te wel “binge drinken” als drinken van meer dan vijf alcoholeenheden in één avond. In Noorwegen is dit, ondanks de hoge alcoholprijzen, een veel voorkomend fenomeen omdat Noren hun alcoholconsumptie in het weekeinde concentreren.

U zult dan ook zelden een dronken Noor tegenkomen op een door de weekse dag; in het weekeinde is dit echter anders en dat heeft niet alleen positieve effecten. In Oslo vind 28 procent van de gewelddadige incidenten plaats tussen 00.00 en 06.00 uur in de nacht van zaterdag op zondag, deze cijfers zijn rond de 40 procent in Bergen, Trondheim en Tromsø.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *