Velfjord

De Velfjord heeft qua vorm veel weg van een grote hand met de vingers vertegenwoordigd door kleinere fjord-takken van 2 tot 8 km diep. Het belangrijkste deel van de fjord steekt 20 km landinwaards en is 2 tot 4 km breed. Er zijn diepten tot 500 meter.

Vissen is mogelijk onder vrijwel alle weersomstandigheden — er is altijd een beschutte hoek te vinden ergens in een van de vertakkingen. ‘S Nachts is de hele fjord rustig. “Nachtvissen” is een echte aanrader van half mei tot eind juli, want dan is het hier 24 uur licht. De belangrijkste soorten vis die hier gevangen worden zijn kabeljauw, koolvis en roodbaars. Andere soorten zoals schelvis, haring, zeewolf, wijting, makreel, heilbot en meer worden hier ook regelmatig gevangen.

De Heggfjord is een 4 km lange tak van de Velfjord. Een eigenaardige geologie heeft de bodem van de fjord erg ruig gemaakt en daarom niet geschikt voor grote vissersboten met hun grote netten. Er zijn dus maar een paar kleine professionele vissersboten in de fjord. In de Heggfjord heerst een verschil van twee tot drie meter tussen hoog en laag water.

Video met Velfjorden en enkele van de 7 kleinere takken van de hoofdfjord

https://vimeo.com/73569310

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *